Recensies

‘Cees Nooteboom, ik weet niet wie hij is. Maar ik weet hoe hij is. En ik wee twat hij met woorden kan als hij trouw blijft aan zichzelf: een romanschrijver pur sang.’ – C.J.E. Dinaux, Haarlems Dagblad over Philip en de anderen


‘De lezer zal, evenals ik, met spanning uitzien naar nieuw werk van deze ontegenzeggelijk zeer begaafde schrijver.’ – de Volkskrant over Philip en de anderen


‘Elk beeld is werkelijk door en door verrassend […]. De grandioze inzet en stijl van Cees Nooteboom doen denken aan de oude meesters van het Hollandse stilleven.’ – Neue Zürcher Zeitung over Rituelen


‘Een indrukwekkende en unieke stem in het koor van de moderne schrijvers.’ – The New York Times


‘Nootebooms André Steenkamp is in meer dan één opzicht een displaced person, hij is uit de tijd. En het is juist dit proces van uit de tijd raken, zinloos worden dat Nooteboom suggestief als een langzaam sterven verbeeldt.’ – Hella S. Haasse


‘De uitdagende toon waarmee in deze roman geantwoord wordt op het visioen van de werelddondergang is hier te lande stellig van ongehoorde originaliteit.’ – Frankfurter Allgemeine Zeitung over Rituelen


‘In this age of literary specialization, the Dutch author Cees Nooteboom still wears the many-colored coat of the man of letters – poet, novelist, playwright, translator and travel writer.’ – Michael Malone, The New York Times Book Review


‘Zeer persoonlijke en actuele reisverhalen van een kwaliteit die helaas zelden in een Nederlandse periodiek of krant wordt aangetroffen.’ – Max van Rooy, NRC Handelsblad


‘Hij is een filosoof, een bonvivant, een schelm, een fantast, een kosmopoliet en een nomade, een kok, een melancholicus. Hij heft iets van Pascal, van Uilenspiegel, Wolfram Sieback en Robert Burton. En hij is een metafysicus: Cees Nooteboom.’ – Joachim Sartorius


‘Much more than a 20th-century village storyteller, Cees Nooteboom stands as an impressive and inimitable voice among contemporary writers.’ – Linda Simon, The New York Times Book Review


‘Het literaire reisverhaal is een genre dat door Cees Nooteboom op een hoog plan is getild. Net als een Canetti, weet hij feitelijke en persoonlijke gegevens dusdanig met elkaar te vermengen, dat er een geheel eigen en rijk soort proza door ontstaat.’ – Gerrit Jan Zwier


‘Misschien wel het belangrijkste boek dat ik gelezen heb dit jaar. Ik ben diep onder de indruk van deze Cees Nooteboom. Dat de Hollanders zo’s auteur hebben.’ – Marcel Reich-Ranicki over Het volgende verhaal


‘Wat hij zoekt is het besef van het onoverbrugbare. Hij is de schrijver die zichzelf meet met de cultuur die hij betreedt.’ – Doeschka Meijsing over de reisverhalen


‘Een indrukwekkende filosofische roman… lichtvoetig en subtiel.’ – Lire over Het volgende verhaal


‘All of his work possesses an erudition, a command of language, and skill that we find in America in Nabokov and Guy Davenport. Consider it a niche, if you will, but one we must keep.’ – Robert Buckeye, Review of Contemporary Fiction


‘Rituelen is naar mijn overtuiging zijn beste roman, en in zekere zin het middelpunt van zijn hele oeuvre.’ – Arnold Heumakers, de Volkskrant


‘Er is in deze tijd nauwelijks een heerlijker, spiritueler genoegen dan het lezen van Cees Nooteboom.’ – Neue Zürcher Zeitung


‘Nooteboom is a novelist of big themes, but he is never heavy-handed. He embeds philosophical musings in observations of the commonplace, so that his ideas sneak up on you, appearing unexpectedly, breathtakingly, like angels hidden in abandoned cupboards.’ – Jennifer Vanderbes, The Washington Post


‘Cees Nooteboom is een groot Europees schrijver. Groot is hij omdat hij de verschijningsvormen van de geschiedenis die we hebben doorgemaakt begrijpt, en ook omdat hij nieuwe fictieve vormen bedenkt waarin hij ze kan optekenen.’ – A.S.Byatt
romancier_12
Romancier
In 1955 verscheen zijn debuutroman, Philip en de anderen. Nooteboom was toen tweeëntwintig jaar. LEES MEER


reiziger_12
Reiziger
Ontelbare keren schreef Nooteboom over het fenomeen, over hoe het komt dat hij altijd maar weer zijn koffers wil pakken. LEES MEER


dichter_12
still_dichter copy
Cees Nooteboom geniet vooral bekendheid vanwege zijn romans en zijn reisboeken. Voor hem zelf echter komt de poëzie op de eerste plaats. LEES MEER


kunstbeschouwer_12
still_kunstbeschouwer
Veel van Nootebooms essays handelen over kunst, en dan met name de takken waarbij het kijken centraal staat: schilderkunst, architectuur, film en fotografie. LEES MEERX
Sprache / Language / Lenguaje / Taal