Brieven aan Poseidon

Het nieuwe boek van Cees Nooteboom, dat verschijnt op 4 oktober aanstaande, heet Brieven aan Poseidon. Is deze god nog wel geïnteresseerd in de mensheid? Volgt de heerser der zeeën ons doen en laten nog wel? Cees Nooteboom vraagt elke herfst aan Poseidon, als hij zijn zomereiland verlaat, toestemming om het jaar erna weer terug te mogen  keren. In zijn brieven vertelt hij wat hem in het dagelijks leven treft, hoe hij denkt over de goden en God, en geeft hij een nieuwe kijk op de  mythen.


Nooteboom vertelde in een interview in de VPRO-Gids hoe hij gekomen is tot het schrijven van het boek: ‘Zo ben ik nu aan een reeks aperçu’s begonnen, korte stukken waarin ik schrijf over de toestand in de wereld, over alles om mij heen. Het zijn brieven aan Poseidon. Waarom? Ik liep vorig jaar op een middag over de Viktualienmarkt in München, het was februari maar de zon scheen, en ik dacht: waarom niet? en bestelde op een terras voor mezelf een glas champagne. Onderwijl dacht ik aan het schrijven van die stukken. Berichten. Maar aan wie? Toen keek ik schuin omhoog en zag op de gevel de naam van het restaurant. Poseidon. Dat wordt je dan aangereikt, een geschenk van de werkelijkheid.’


De Duitse vertaling – van de hand van Helga van Beuningen – verscheen in september al bij Suhrkamp: Briefe an Poseidon. De schrijver zal optreden op 18, 19 en 23 oktober in respectievelijk Düsseldorf, Essen en Freiburg. Voor meer informatie zie hier.


romancier_12
Romancier
In 1955 verscheen zijn debuutroman, Philip en de anderen. Nooteboom was toen tweeëntwintig jaar. LEES MEER


reiziger_12
Reiziger
Ontelbare keren schreef Nooteboom over het fenomeen, over hoe het komt dat hij altijd maar weer zijn koffers wil pakken. LEES MEER


dichter_12
still_dichter copy
Cees Nooteboom geniet vooral bekendheid vanwege zijn romans en zijn reisboeken. Voor hem zelf echter komt de poëzie op de eerste plaats. LEES MEER


kunstbeschouwer_12
still_kunstbeschouwer
Veel van Nootebooms essays handelen over kunst, en dan met name de takken waarbij het kijken centraal staat: schilderkunst, architectuur, film en fotografie. LEES MEERX
Sprache / Language / Lenguaje / Taal