Debuut

Na zijn schooljaren heeft Nooteboom enkele kantoorbaantjes, onder andere bij de Rotterdamsche bank in Hilversum. In de vroege jaren vijftig maakt hij liftend zijn eerste grote reizen naar Scandinavië en de Provence. Een aantal van zijn ervaringen verwerkt hij in zijn eerste roman, Philip en de anderen, dat niet in het minst door de melancholieke toon een klassieker zal worden in de Nederlandse literatuur. In 1954 verhuist hij naar Amsterdam waar hij sindsdien woont, vanaf 1970 in een vroeg achttiende eeuws huis in de oude binnenstad. In 1956 schrijft hij voor Het Parool zijn eerste grote journalistieke reportage over het binnenvallen van de Russen in Boedapest. Voor Elseviers Weekblad schrijft hij in de daaropvolgende jaren reportages en verhalen, vaak over het Caraïbisch gebied. In 1957 trouwt hij in New York met Fanny Lichtveld met Leo Vroman als één van de getuigen. Het huwelijk wordt in 1964 ontbonden.


romancier_12
Romancier
In 1955 verscheen zijn debuutroman, Philip en de anderen. Nooteboom was toen tweeëntwintig jaar. LEES MEER


reiziger_12
Reiziger
Ontelbare keren schreef Nooteboom over het fenomeen, over hoe het komt dat hij altijd maar weer zijn koffers wil pakken. LEES MEER


dichter_12
still_dichter copy
Cees Nooteboom geniet vooral bekendheid vanwege zijn romans en zijn reisboeken. Voor hem zelf echter komt de poëzie op de eerste plaats. LEES MEER


kunstbeschouwer_12
still_kunstbeschouwer
Veel van Nootebooms essays handelen over kunst, en dan met name de takken waarbij het kijken centraal staat: schilderkunst, architectuur, film en fotografie. LEES MEERX
Sprache / Language / Lenguaje / Taal