Journalistiek

In de Volkskrant heeft Cees Nooteboom in de jaren zestig een vaste column. Het zijn impressies, maar ook verslagen van belangrijke maatschappelijke gebeurtenissen, met als hoogtepunt de arbeiders- en studentenrevolte van mei 1968 in Parijs. Nooteboom die na Philip en de anderen een aantal dichtbundels publiceerde en in 1963 de roman De ridder is gestorven, zei over het journalistieke ‘handwerk’: ‘De overdreven lyriek moest uit mijn werk. Voor schrijven is een zekere connaissance du monde nodig. Daarom ben ik gaan reizen.’ Zijn grote reisverhalen over streken en landen op alle continenten verschijnen sinds augustus 1968 vooral in het maandblad Avenue, waarin hij ook talrijke vertalingen publiceert van poëzie van internationaal vermaarde dichters. Nooteboom leeft een aantal jaren samen met de zangeres Liesbeth List, voor wie hij ook songteksten schrijft. Zijn reizen maakt hij vaak alleen, maar ook samen met de fotograaf Eddy Posthuma de Boer, of zijn levensgezellin de fotografe Simone Sassen, die hij in 1979 leert kennen.


romancier_12
Romancier
In 1955 verscheen zijn debuutroman, Philip en de anderen. Nooteboom was toen tweeëntwintig jaar. LEES MEER


reiziger_12
Reiziger
Ontelbare keren schreef Nooteboom over het fenomeen, over hoe het komt dat hij altijd maar weer zijn koffers wil pakken. LEES MEER


dichter_12
still_dichter copy
Cees Nooteboom geniet vooral bekendheid vanwege zijn romans en zijn reisboeken. Voor hem zelf echter komt de poëzie op de eerste plaats. LEES MEER


kunstbeschouwer_12
still_kunstbeschouwer
Veel van Nootebooms essays handelen over kunst, en dan met name de takken waarbij het kijken centraal staat: schilderkunst, architectuur, film en fotografie. LEES MEERX
Sprache / Language / Lenguaje / Taal