Romans

In 1980 verschijnt de zeer succesvolle en later ook verfilmde roman Rituelen. Met dat boek, waaraan zowel in Nederland als internationaal talrijke studies zijn gewijd, begint de tweede fase in het schrijverschap van Cees Nooteboom. Hij is productiever dan ooit: in hoog tempo verschijnen gedichten, romans, novellen en bundelingen van reis/ en kunstreportages, die allengs beschouwelijker van inslag worden. In 1987 doceert Nooteboom een half jaar aan de universiteit van Berkeley (Californië), in 1989 wordt hij door het Duitse uitwisselingsprogramma DAAD voor een jaar uitgenodigd om in Berlijn te komen wonen. Daar maakt hij de val van De Muur mee, waarover hij talrijke indringende reportages schrijft, die in een groot aantal Europese dagbladen worden opgenomen. In Berlijn raakt hij bevriend met de filosoof Rüdiger Safranski, die zeer onder de indruk is van Nootebooms werk, en een aantal kunstenaars onder wie de schilder Max Neumann, die ook de omslagen zal maken voor de heruitgaven van Nootebooms werk bij De Bezige Bij.

In 1991 verschijnt de roman Het volgende verhaal als Nederlands boekenweekgeschenk. Echt furore maakt dit boek in Duitsland nadat de criticus Marcel Reich Ranicki het op de tv zeer had geprezen. Het volgende verhaal wordt een bestseller en ook Nootebooms andere boeken worden door de Duitse critici en het publiek enthousiast onthaald. ‘Dat jullie Nederlanders zo’n schrijver hebben!’ In de daaropvolgende jaren verschijnen in steeds meer landen over de hele wereld vertalingen van Nootebooms werk. Op dit moment geldt hij dan ook als een vooraanstaand Europees schrijver, zeker ook omdat hij zich in kranten, tijdschriften en op symposia filosoferend uitlaat over de Europese geschiedenis en de toekomst van het continent. Hoe belangrijk Berlijn en de Berlijnse atmosfeer voor Nooteboom was, en nog steeds is, blijkt ook uit zijn grote roman Allerzielen, die in 1998 verschijnt.


romancier_12
Romancier
In 1955 verscheen zijn debuutroman, Philip en de anderen. Nooteboom was toen tweeëntwintig jaar. LEES MEER


reiziger_12
Reiziger
Ontelbare keren schreef Nooteboom over het fenomeen, over hoe het komt dat hij altijd maar weer zijn koffers wil pakken. LEES MEER


dichter_12
still_dichter copy
Cees Nooteboom geniet vooral bekendheid vanwege zijn romans en zijn reisboeken. Voor hem zelf echter komt de poëzie op de eerste plaats. LEES MEER


kunstbeschouwer_12
still_kunstbeschouwer
Veel van Nootebooms essays handelen over kunst, en dan met name de takken waarbij het kijken centraal staat: schilderkunst, architectuur, film en fotografie. LEES MEERX
Sprache / Language / Lenguaje / Taal