Spanje

In 2009 verschijnt bij De Bezige Bij de jubileum-editie van De omweg naar Santiago, de neerslag van vele reizen die Nooteboom in de loop van de jaren samen met zijn vrouw Simone Sassen heeft gemaakt door wat hij zijn ‘tweede vaderland’ heeft genoemd. Samen met haar maakt hij ook het monumentale Tumbas, indringende portretten bij foto’s van de graven van dichters en schrijvers. Sinds de jaren zestig brengt Cees Nooteboom de zomer en de vroege herfst door op het Balearen eiland Menorca. Romans, zoals Allerzielen, en dichtbundels zoals Zo kon het zijn zijn daar ontstaan. Bespiegelingen over zijn Menorcaanse huis en tuin en de bewoners van het eiland zijn verschenen in de bundel Rode regen. Voorjaar 2009 verschijnt bij De Bezige Bij de indrukwekkende verhalenbundel ’s Nachts komen de vossen, waarin het eiland vaak het verhaaldecor vormt.


romancier_12
Romancier
In 1955 verscheen zijn debuutroman, Philip en de anderen. Nooteboom was toen tweeëntwintig jaar. LEES MEER


reiziger_12
Reiziger
Ontelbare keren schreef Nooteboom over het fenomeen, over hoe het komt dat hij altijd maar weer zijn koffers wil pakken. LEES MEER


dichter_12
still_dichter copy
Cees Nooteboom geniet vooral bekendheid vanwege zijn romans en zijn reisboeken. Voor hem zelf echter komt de poëzie op de eerste plaats. LEES MEER


kunstbeschouwer_12
still_kunstbeschouwer
Veel van Nootebooms essays handelen over kunst, en dan met name de takken waarbij het kijken centraal staat: schilderkunst, architectuur, film en fotografie. LEES MEERX
Sprache / Language / Lenguaje / Taal