Nieuw verschenen: Scheepsjournaal

In het verhaal ‘Journal de bord’, het openingsverhaal van een reeks nieuwe reisverhalen, gaat Cees Nooteboom naar Ushuaia, de zuidelijkste stad op aarde. Hij reist per schip van Mauritius en Réunion naar Zuid-Afrika, en dan weer van Valparaíso naar Montevideo en over de weg door het noorden van Argentinië naar Bolivia. Andere reizen voeren hem naar India en het tropische noorden van Australië, waar in 1942 een Nederlandse Pearl Harbor heeft plaatsgevonden, een nu bijna vergeten oorlogsdrama. Jorge Luis Borges, Juan Carlos Onetti, Pablo Neruda: zijn reizen zijn doortrokken van literatuur en geschiedenis. Als hij scheepgaat in Zuid- Amerika denkt hij onvermijdelijk aan Slauerhoff: ‘Vanaf het dek moet hij dan, net als ik nu, de langzaam oplopende hellingen van de stad gezien hebben, met ver daarachter de witte toppen van de Andes.’ En zo laat Cees Nooteboom in Scheepsjournaal ons op unieke en intieme wijze de meest uiteenlopende plekken op de wereld zien. Bestel hier Scheepsjournaal, het prachtige nieuwe boek van Cees Nooteboom.romancier_12
Romancier
In 1955 verscheen zijn debuutroman, Philip en de anderen. Nooteboom was toen tweeëntwintig jaar. LEES MEER


reiziger_12
Reiziger
Ontelbare keren schreef Nooteboom over het fenomeen, over hoe het komt dat hij altijd maar weer zijn koffers wil pakken. LEES MEER


dichter_12
still_dichter copy
Cees Nooteboom geniet vooral bekendheid vanwege zijn romans en zijn reisboeken. Voor hem zelf echter komt de poëzie op de eerste plaats. LEES MEER


kunstbeschouwer_12
still_kunstbeschouwer
Veel van Nootebooms essays handelen over kunst, en dan met name de takken waarbij het kijken centraal staat: schilderkunst, architectuur, film en fotografie. LEES MEERX
Sprache / Language / Lenguaje / Taal