Gouden Uil voor Cees Nooteboom

Cees Nooteboom heeft de Gouden Uil Literatuurprijs 2010 gewonnen. Hij kreeg de Belgische prijs voor zijn verhalenbundel ’s Nachts komen de vossen. De jury onder leiding van Guy Mortier schreef in haar rapport: ‘Cees Nooteboom heeft een elegante verhalenbundel geschreven die blijft hángen – miniaturen die nog lang na de laatste bladzij in je achterhoofd zingen. Nooteboom zet een veelheid aan wapens in, maar schuwt de gulle graai. Het weidse verhaal is hem te pompeus: liever schuifelt hij rond in een leven, een herinnering, een foto. Werken op de millimeter. Je zou die ouwe Nooteboom van een grote kennis willen verdenken, van een diepgaand inzicht in drijfveren, karakter en idiotieën van een mens. Maar zelf presenteert hij zich liever als de zoekende schrijver, die met een zaklamp het oppervlak afspeurt: hij is bescheiden, kritisch en let op zijn woorden. Letterlijk, dat laatste: elk fragment, elke zinsnede, elke brok taal draagt – hoe schijnbaar achteloos een en ander ook opgeschreven lijkt – een loden urgentie in zich. Met dwingende vertelstem leidt Nooteboom je rond. De dood komt op elke pagina grijnzen, en melancholie is het sentiment du jour. Dat alles maakt van ’s Nachts komen de vossen een cadeau aan de literatuur: een werkstuk van weemoed dat gaat reizen in je bloedbanen.’

De andere genomineerden waren de Nederlanders Mensje van Keulen voor Een goed verhaal, Arnon Grunberg voor Kamermeisjes en soldaten, Thomas Rosenboom voor Zoete mond en Tom Lanoye voor Sprakeloos. Aan de prijs is een bedrag van 25.000 euro verbonden.


romancier_12
Romancier
In 1955 verscheen zijn debuutroman, Philip en de anderen. Nooteboom was toen tweeëntwintig jaar. LEES MEER


reiziger_12
Reiziger
Ontelbare keren schreef Nooteboom over het fenomeen, over hoe het komt dat hij altijd maar weer zijn koffers wil pakken. LEES MEER


dichter_12
still_dichter copy
Cees Nooteboom geniet vooral bekendheid vanwege zijn romans en zijn reisboeken. Voor hem zelf echter komt de poëzie op de eerste plaats. LEES MEER


kunstbeschouwer_12
still_kunstbeschouwer
Veel van Nootebooms essays handelen over kunst, en dan met name de takken waarbij het kijken centraal staat: schilderkunst, architectuur, film en fotografie. LEES MEERX
Sprache / Language / Lenguaje / Taal